زینک و تقویت مو: آیا روی به سلامت موها کمک میکند؟

معین صمدی
۲۳ دی, ۱۴۰۲
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه
زینک برای تقویت مو

ارتباط زینک و سلامت مو

یکی از جوانمردان زنانی که به دنبال یک سر مو پرپشت و یک پوست سر سالم هستید، لازم است به نقش عناصر غذایی اساسی در حمایت از سلامت مو توجه ویژه‌ای داشته باشید. از میان مواد معدنی مختلف که در بهبود کلی سلامتی ما نقش دارند، روی یکی از مهم‌ترین‌هاست.

زینک چیست؟

هرچند ممکن است زینک را به عنوان یک عنصر فلزی در جدول تناوبی مواد درسی یادآور شوید، اما این ماده کم‌مقدار در سلول‌های بدن ما وجود دارد و در بیش از 300 واکنش آنزیمی نقش دارد. زینک بخشی اساسی از چند پروتئین حیاتی است و در سنتز DNA و پروتئین، تقسیم سلولی، حمایت از سیستم ایمنی، رشد و بهبود عمل جراحات نیز دخیل می‌باشد.

ارتباط زینک با سلامت مو

زینک به حفظ ساختار و تمامیت فولیکول‌های موی سر کمک می‌کند. این ماده در فرآیند سنتز DNA و RNA نقش داشته و برای تقسیم و افزایش سلول‌های فولیکول مو ضروری است. زینک همچنین در تولید و تنظیم کراتین، پروتئین الیافی که پایه ساختاری تارهای مو را تشکیل می‌دهد، نیز دخیل است.

چرا کمبود زینک می‌تواند منجر به ریزش مو شود؟

اگر شخصی کمبود زینک داشته باشد، این می‌تواند تعادل حساس عناصر غذایی مورد نیاز برای رشد مو را بهم بریزد. این ممکن است به مشکلاتی از جمله ریزش مو منجر شود. کمبود زینک می‌تواند باعث ضعف فولیکول‌های مو شده و به نتیجه، موها نازک‌تر شوند و ریزش مو افزایش یابد. کمبود زینک همچنین می‌تواند منجر به عدم تعادل هورمونی شود زیرا در متابولیسم هورمون‌هایی مانند تستوسترون نقش دارد.

کمبود زینک و اثرات آن بر سلامت مو

کمبود زینک به دلیل دلایل مختلفی از جمله رژیم غذایی ناسالم، جذب نامناسب، بیماری‌های مزمن، داروهای خاص، و نیازهای افزایش یافته در دوران رشد یا بارداری رخ می‌دهد. علائم کمبود زینک ممکن است شامل ریزش مو، نازک شدن مو، موهای خشک یا شکننده، تغییر در رنگ یا بافت مو، و کاهش دوره رشد مو باشد. این کمبود همچنین با برخی از شرایط ریزش مویی مانند ریزش موی مردانه و زنانه، تلوژن افلویوم و آلوپسیا آرآتا نیز ارتباط دارد.

زینک و رشد سالم مو

برای حفظ رشد سالم مو، باید اطمینان حاصل کنیم که مقدار کافی زینک را از راه تغذیه دریافت کنیم. مقدار توصیه‌شده زینک بر اساس سن، جنس و مرحله زندگی متغیر است و مقدار مصرف روزانه توصیه‌شده برای بزرگ‌ترها بین 8 تا 11 میلی‌گرم است.

منابع غذایی غنی از زینک

برای اطمینان از داشتن مقدار کافی زینک برای سلامت مو، باید از غذاهای متنوع و غنی از زینک استفاده کنیم. منابع عالی زینک شامل:

  • صدف‌ها
  • گوشت گاو و گوساله
  • مرغ
  • مواد دریایی مانند خرچنگ و لاستیکو
  • دانه‌های کدو و سسام
  • نخود
  • عدس
  • ماست
  • غلات تقویت‌شده

نقش زینک در توسعه و حفظ فولیکول‌های مو

همانطور که گفته شد، نقش زینک در توسعه و حفظ فولیکول‌های مو بسیار حیاتی است. این ماده به تولید و عملکرد سلول‌های مختلف داخل فولیکول‌های مو، از جمله تولید کراتین (پروتئین اساسی تشکیل‌دهنده تارهای مو)، کمک می‌کند. همچنین در سنتز DNA و RNA دخیل بوده و به تنظیم سطوح هورمونی، از جمله هورمون‌های مرتبط با رشد مو (و ریزش مو) مانند تستوسترون و DHT کمک می‌نماید.

مکمل‌های زینک و اثربخشی آنها در جلوگیری از ریزش مو

زمانی که با کمبود زینک مواجه شوید یا تلاش دارید سلامت مو را افزایش دهید، مکمل‌های زینک می‌توانند افزودن مفیدی به روند روزانه شما باشند. این مکمل‌ها دوز مرکبی از زینک فراهم می‌کنند تا افراد به میزان توصیه‌شده را بدست آورند. انواع مختلفی از مکمل‌های زینک وجود دارند که شامل:

  • گلوکونات زینک: این نوع مکمل به عنوان یکی از رایج‌ترین انواع زینک به دلیل جذب آسان و نرم برای معده مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • سولفات زینک: این نوع زینک به راحتی در آب حل می‌شود.
  • پیکولینات زینک: این نسخه از زینک دارای جذب بیشتر و جذابیت بیشتر است.
  • سیترات زینک: این نوع زینک معمولاً در قرص‌ها یا قرص‌های جویدنی یافت می‌شود و به معده لطیف است.

اثرات جانبی ممکن از مصرف مکمل‌های زینک

هرچند مصرف مکمل‌های زینک برای بسیاری از افراد مفید است، اما باید به دزهای توصیه‌شده توجه کرد تا از اضافه‌دوزی و سمی شدن زینک جلوگیری شود. همچنین ممکن است برخی از افراد به علائم جانبی مانند تهوع، درد شکم، اسهال یا طعم فلزی در دهان برخوردار شوند. این علائم معمولاً موقتی هستند و با تنظیم دوز یا قطع مصرف بهبود می‌یابند.

کدام افراد باید از مصرف مکمل‌های زینک خودداری کنند؟

هرچند بیشتر افراد می‌توانند مکمل‌های زینک را مصرف کنند، اما برخی افراد باید از این مصرف خودداری کنند. افرادی که به بیماری‌های مرتبط با زینک مانند بیماری ویلسون یا هموکروماتوز مبتلا هستند یا افرادی با بیماری مزمن کلیه یا برخی از شرایط گوارشی که جذب زینک را مختل کرده‌اند، باید قبل از شروع مصرف مکمل‌های زینک با پزشک خود مشورت کنند. همچنین زنان باردار یا در دوران شیردهی نیز باید قبل از استفاده از مکمل‌های زینک با پزشک خود تماس بگیرند. همچنین افراد باید تداخل ممکن با داروها یا مکمل‌های دیگری که ممکن است

 

منبع: https://wimpoleclinic.com/blog/zinc-and-hair-loss-understanding-the-essential-minerals-role/

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.