ویتامین د چیست؟ همه چیز درباره ویتامین D

معین صمدی
۲ بهمن, ۱۴۰۲
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه
ویتامین دی

آشنایی با ویتامین د

ویتامین دی (ویتامین آفتاب) چیست؟

ویتامین D، همچنین به نام کلسیفرول شناخته می‌شود، نوعی ویتامین حلال در چربی است که به صورت طبیعی در برخی از مواد غذایی وجود دارد، به برخی افزوده شده و به عنوان مکمل غذایی در دسترس است. این ویتامین همچنین به صورت اندوژن در اثر تابش‌های فرابنفش (UV) از نور خورشید به پوست می‌رسد و فرایند سنتز ویتامین D را آغاز می‌کند.

نقش ویتامین D در سلامت

ویتامین D جذب کلسیم در روده را ترویج می‌دهد و غلظت‌های مناسب کلسیم و فسفات در سرم را حفظ می‌کند تا مینرالیزاسیون استخوان نرمال و جلوگیری از تتانی های هیپوکلسمیک (انقباض غیرارادی عضلات باعث تشنج و مشناق می‌شود) فراهم شود. این ویتامین همچنین برای رشد و بازسازی استخوان توسط اوستئوبلاست‌ها و اوستئوکلاست‌ها نیز لازم است. بدون مقدار کافی ویتامین D، استخوان‌ها ممکن است نازک، شکننده یا تغییر شکل دهند. مصرف کافی ویتامین D جلوگیری از کچل در کودکان و از اوستئومالاسیا در بزرگ‌ترین میانسالان را ایجاد می‌کند. به همراه کلسیم، ویتامین D همچنین به محافظت از سالمندان در مقابل اوستئوپروزیس (کاهش چگالی استخوان) کمک می‌کند.

منابع ویتامین D

معدود مواد غذایی به صورت طبیعی ویتامین D دارند. گوشت ماهی‌های چرب (مانند ماهی قزل‌آلا، ماهی‌های سالمون، ماهی ماهی تن، و ماهی ماکرل) و روغن‌های کبد ماهی از بهترین منابع هستند. جیره غذایی حیوان تأثیری بر مقدار ویتامین D در بافت‌های آن دارد. کبد گاو، زرده تخم‌مرغ و پنیر مقدار کمی ویتامین D دارند، عمدتاً به صورت ویتامین D3 و متابولیت 25(OH)D3. قارچ‌ها مقادیر متغیری از ویتامین D2 ارائه می‌دهند. همچنین، مدارک محدود نشان می‌دهد که تفاوت قابل توجهی در جذب ویتامین D از مواد غذایی مختلف وجود ندارد.

فعال‌سازی ویتامین دی در بدن

ویتامین د از منابع نوری، غذاها و مکمل‌های غذایی به دست می‌آید و برای فعال‌سازی در بدن به دو هیدروکسیلاسیون نیاز دارد. هیدروکسیلاسیون اول که در کبد رخ می‌دهد، ویتامین D را به 25-هیدروکسی‌ویتامین D [25(OH)D] یا کلسیدیول تبدیل می‌کند. هیدروکسیلاسیون دوم اغلب در کلیه انجام می‌شود و فرم فعال فیزیولوژیکی 1,25-دی‌هیدروکسی‌ویتامین D [1,25(OH)2D] یا کلسیتریول را ایجاد می‌کند.

منابع ویتامین D

غذا: تعدادی از مواد غذایی به صورت طبیعی ویتامین D دارند. گوشت ماهی‌های چرب (مانند ماهی سالمون، ماهی ساردین، ماهی هرینگ و ماهی ماکرل) و روغن کبد ماهی از بهترین منابع هستند. مسائل گیاه‌خواری و ویتامین D گلابی‌ها مقدار اندکی از ویتامین D2 فراهم می‌کند. قارچ‌ها مقدار متغیری از ویتامین D2 ارائه می‌دهند.

نور خورشید: بیشتر افراد جهان حداقل نیازهای ویتامین D خود را از طریق تابش نور خورشید برآورده می‌کنند. تابش نور فرابنفش نوع B (UVB) با طول موج حدود 290-320 نانومتر پوست بدن را نفوذ می‌کند و 7-دآهیدروکلسرول پوستی را به پیش ویتامین D3 تبدیل می‌کند، که به نوبه خود ویتامین D3 می‌شود.

مکمل‌های غذایی: مکمل‌های غذایی می‌توانند حاوی ویتامین D2 یا D3 باشند. D2 با استفاده از تابش UV بر روی ارگوسترول در خمیر مخمل تهیه می‌شود و D3 به طور معمول با تابش 7-دآهیدروکلسرول از لنولین به دست می‌آید. نسخه بدون حیوانات از ویتامین D3 تهیه شده از لایخن (lichen) نیز وجود دارد. افرادی که از محصولات مأمول حیوانی اجتناب می‌کنند، می‌توانند با تماس با تولیدکنندگان مکمل غذایی درخواست اطلاعات در مورد منابع و روش‌های فرآوری کنند.

 

منابع:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.